Blog

Iedere maand zet Jong Voka enkele leden in the picture. Maak kennis met Ruben Braeken, oprichter van architectenbureau B+ architecten en van Mosard, een open systeem voor modulair en circulair bouwen.

Welke stap in je leven was het meest ‘ondernemend’?
Ik heb mijn architectenbureau geopend start vlak na mijn architectuurstage in volle crisistijd en heb me rechtstreeks aan overheidsopdrachten gewaagd. En dat terwijl ik op hoger niveau voetbalde, tot vijf keer per week!

Wat is je dierbaarste bezit?
Mijn familie en vrienden. Zowel om mooie momenten samen te vieren als wanneer het tegenzit. Tot mijn vrienden reken ik zeker de JOE-groep van Jong Voka, die vanaf het eerste etentje een hechte groep is geworden.

Welk aspect van Jong Voka vind je belangrijk?
Het aangename koppelen aan het noodzakelijke. Bij Jong Voka heb ik vrienden voor het leven gemaakt en straffe ondernemers leren kennen met wie je uitdagingen kan delen, nieuwe producten en cross-overs tussen disciplines kunt ontwikkelen, en die elkaar steunen om hogerop te geraken.

Welke levensles zou je meegeven aan andere Jong Voka-leden?
Doe wat je graag doet, dan hoef je niet te ‘werken’. En werk samen, samen krijg je meer gedaan dan alleen.

Als je een onbeperkt budget had, wat zou je dan ondernemen?
Wat ik nu doe is wat ik altijd heb willen realiseren. Als kind wilde ik altijd uitvinder worden en de wereld verbeteren. Dat proberen we nog steeds: mensen verbinden, innoveren en daarmee ook nog eens het klimaat te redden. Met een onbeperkt budget zou ik mijn idee sneller willen exploreren wereldwijd.

Naar wie kijk je op?
Naar ondernemers die werken vanuit een maatschappelijke bezorgdheid, streven naar meerwaarde en die ook iets terug doen voor de maatschappij: voor het klimaat, ouderenzorg, minderbedeelden. En die zich hiervoor ook naast hun beroepsleven inzetten. Dat inspireert mij om ooit een hulpactie op te zetten of huizen te bouwen in Afrika.

Welke doelstelling zou je bedrijfsmatig of persoonlijk nog willen halen?
Een beter evenwicht tussen ondernemers en mijn persoonlijk leven, al loopt dat sterk door elkaar.

Hoe is je onderneming bezig met innovatie, duurzaamheid, digitalisatie of gezondheid?
Alles wat we doen, zowel binnen B+ architecten als met Mosard, is gelinkt aan een van de vier thema’s: leefbare steden, nieuwe woonvormen, herbestemmingen… Wij ontwikkelden een innovatief open source-platform met digitale tools en database voor circulaire en duurzame bouwcomponenten, en verbinden hierbij de volledige bouwketen met elkaar. Zo koppelen we innovatie aan duurzaamheid, aan circulaire modellen, aan efficiëntie en aan digitalisering met als doel betaalbaar circulair wonen. Het platform is open source, wat op zich al innovatief is, en we ontwikkelen door cocreatie compatibele bouwcomponenten over alle fabrikanten heen. Dit vanuit de visie ‘delen is vermenigvuldigen’ die perfect aansluit bij Jong Voka, want sharing is winning!

Meer info:
www.mosard.be/

Geef een reactie