Ieder jaar reikt Jong Voka Limburg de Jong Voka Gen Z Award uit. UHasselt-student Thijs Vandevelde won dit jaar de Jong Voka GenZ Award met zijn start-up Powerlth. Zijn businessidee – een systeem waarmee laadkabels voor elektrische voertuigen automatisch oprollen – kon de jury en het publiek het meest overtuigen. De uitreiking van de prijs, waarmee Jong Voka Limburg jong ondernemerschap een duw in de rug wil geven, gebeurde overigens tijdens een unieke hybride awardshow vanuit de Muziekodroom in Hasselt. Als winnaar mocht Thijs mee op de 5G-missie van Voka – KvK Limburg. Hieronder een verslag van zijn ervaring.

“De 5G-missie naar Stockholm draait niet alleen rond het 5G-netwerk, maar ook rond de onder­nemingscultuur in Zweden.Onze missie begon bij de Ericsson-studio, waar ons het volledige principe en de vele toepassingen van 5G werden bijgebracht. Ook welke verdere innovaties in de toekomst nodig zijn om het hele 5G-netwerk optimaal te benutten. Vooral interessant als GenZ-winnaar was het bezoek aan de sup46, een acceleration studio in Stockholm. Hier kregen we enkele pitches van born globals te horen die via Ericsson hun idee of product groot hebben gemaakt. Vele van deze start-ups zijn tech-gerelateerd. De Zweedse cultuur staat open voor innovatie, de Zweden willen nieuwe technologieën, producten of ideeën leren kennen.

“De Zweedse cultuur staat open voor innovatie.
Vele start-ups zijn dan ook tech-gerelateerd.”

Dit zorgt er ook voor dat Zweden een hotspot is voor start-ups. De roots van vele bekende ‘unicorns’ liggen hier. Dit komt mogelijk door grote bedrijven zoals Ericsson die investeren in jonge ondernemingen door hun kennis of contacten te delen. In de meeste gevallen is dit zonder financiële tegemoetkoming van de start-ups. Een groot onderdeel van de reis was ook het netwerken. De Voka-leden met wie ik naar Zweden trok, kwamen uit uiteenlopende sectoren. Het was interessant om te horen hoe zij 5G willen toepassen. Door te luisteren naar de opportuniteiten die de snel evoluerende technologie biedt, heb ik een paar interessante ideeën gekregen. En door ervaren ondernemers te ontmoeten en met hen te connecteren, openen vele deuren naar toekomstige samenwerkingen.

De inspiratiemissie heeft meer gedaan dan enkel en alleen inspireren, de zin naar ondernemen is nog sterker aangewakkerd en vele nieuwe strategieën en ideeën zijn tot stand gekomen. Daarom bedank ik Jong Voka Limburg voor deze unieke ­opportuniteit.”

Geef een reactie